3 dementie fases - het verloop van de ziekte

De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie zijn progressieve ziektes. Dit betekent dat de hersencellen van mensen met dementie steeds verder beschadigt raken. Hierdoor vallen meer vaardigheden uit zoals begrijpen, communiceren en onthouden. Inzicht in het verloop van de ziekte in verschillende dementie fases helpt bij het begrijpen van het proces van uw ouder. Hierdoor kan uw ondersteuning beter aansluiten op de behoefte van uw ouder.


Verloop dementie

Het verloop van de ziekte van Alzheimer kent grofweg drie stadia: De vroege fase, midden fase en de eindfase. Alhoewel de eerste tekenen en het verloop van dementie per persoon kunnen verschillen, geven we hier een globaal overzicht van de drie fases van dementie en de kenmerken per stadia.


Stadium 1 - Vroege fase dementie

Het eerste stadium van dementie, de vroege fase, kenmerkt zich door kleine veranderingen in vaardigheden, geheugen en gedrag. Bij beginnende dementie vergeet uw ouder sneller wat hij of zij vandaag heeft gedaan en hoe bijvoorbeeld de koffiezetautomaat werkt.

Dit kan erg frustrerend zijn voor iemand met dementie, zeker als diegene niet begrijpt hoe deze vaardigheden ineens achteruit kunnen gaan. Beginnende dementie herkennen en erkennen, vaste routines, spullen op vaste plekken leggen en praten over wat iemand nog wel kan, hebben een positief effect op iemand met dementie.

Stadium 2 - Midden fase dementie

De midden fase van Alzheimer is het stadium waarbij de desoriëntatie in tijd, plaats, en persoon toeneemt. Waarbij het verloop van frontotemporale dementie redelijk stabiel verloopt en de achteruitgang bij vasculaire dementie sneller kan gaan.

Uw ouder zal zich in de midden fase van dementie steeds meer terugtrekken uit conversaties, uit sociale situaties en uit activiteiten. Het is fijn voor iemand in deze fase als mensen bij hen thuis op bezoek komen, zichzelf introduceren en leuke dingen ondernemen, zoals buiten een rondje lopen of samen naar muziek luisteren.

In deze fase kan zelfstandig wonen steeds onveiliger worden. Probeer hulp in te schakelen, zodat uw ouder niet vergeet te eten of slapen. Of regel (alvast) een kennismakingsgesprek bij een zorginstelling om de transitie geleidelijk te laten gaan.

Stadium 3 - Eindfase dementie

De laatste van de drie dementie fases kenmerkt zich door het volledig afhankelijk worden van anderen. Buiten het geheugen dat niet meer goed werkt, krijgt ook het lichaam het steeds moeilijker. Uiteindelijk wordt iemand in de eindfase van dementie bedlegerig en kan het zijn dat eten en drinken door kauw- en slikproblemen steeds lastiger wordt.

Woede-uitbarstingen en spraakverlies zijn veel voorkomende symptomen in deze fase van Alzheimer. Uw ouder weet niet meer wie hij of zij is. Een lieve stem, fijne muziek en warmte ontspannen mensen in dit stadium. Belevingsgerichte zorg helpt iemand met dementie comfortabel te voelen. De dagelijkse zorg wordt aangepast op basis van het karakter, de hobby’s en interesses van uw ouder.


Levensverwachting Alzheimer

De mate van progressiviteit van de ziekte is voor eenieder weer anders. De gemiddelde levensverwachting voor iemand met Alzheimer ligt tussen de 8 en 10 jaar. Deze jaren zijn verdrietig, maar kunnen ook heel mooi zijn. U kan als kind van een ouder met dementie veel intieme en oprechte momenten met elkaar beleven. U helpt uw ouder zich goed te voelen, een lach op zijn of haar gezicht te toveren. En daarnaast zorgt u ervoor dat uw ouder de laatste jaren zo comfortabel mogelijk leeft.


Meer lezen over de dementie fases en de veranderingen die gepaard gaan met deze ziekte? Bekijk deze boekentips.

Daarnaast kunt u in het volgende artikel meer lezen over de rol van de mantelzorger bij dementie.