Drie fases dementie

De ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en andere vormen van dementie zijn progressieve aandoeningen. Dit betekent dat de hersencellen van mensen met dementie steeds verder beschadigd raken, wat leidt tot een geleidelijke achteruitgang in vaardigheden zoals begrijpen, communiceren en onthouden. Lees meer over de drie fases van dementie na diagnose.

 

Verloop van dementie

Dementie heeft veel impact op het leven. Een ouder of geliefde krijgt steeds minder grip op het dagelijks leven en wordt steeds afhankelijker.

Drie fases dementie

Het verloop van dementie kan grofweg in drie stadia worden verdeeld: de vroege fase, de middenfase en de eindfase. Hoewel de symptomen en het tempo van achteruitgang per persoon verschillen, helpt inzicht in de verschillende fases van dementie het verloop van de ziekte beter te begrijpen en ondersteuning beter af te stemmen op de behoeften van uw ouder, partner of naaste.

 

Fase 1 van dementie: vroege fase dementie

De vroege fase van dementie wordt gekenmerkt door subtiele veranderingen in geheugen, gedrag en vaardigheden. In dit stadium kan iemand bijvoorbeeld vergeten wat hij of zij eerder die dag heeft gedaan. Of niet meer weten hoe alledaagse apparaten, zoals een koffiezetapparaat, werken.

Deze veranderingen kunnen frustrerend en verwarrend zijn voor uw ouder, zeker wanneer ze niet begrijpen waarom hun vaardigheden afnemen. Het herkennen en erkennen van beginnende dementie is cruciaal. Het implementeren van vaste routines, het leggen van spullen op vaste plekken en het focussen op wat uw ouder nog wél kan, maakt in deze fase een groot verschil.

 

Fase 2 van dementie: de middenfase

In fase 2 van dementie, de zogenaamde middenfase van dementie, nemen desoriëntatie en verwarring verder toe. Iemand kan moeite krijgen tijd, plaats en personen te herkennen. Dit stadium wordt gekenmerkt door een groter verlies aan onafhankelijkheid. Bijvoorbeeld bij frontotemporale dementie verloopt de achteruitgang vaak stabiel, terwijl bij vasculaire dementie de achteruitgang sneller en grilliger kan zijn.

Iemand met dementie kan zich in dit stadium meer terugtrekken uit sociale interacties en activiteiten. Het is belangrijk sociale betrokkenheid te stimuleren, bijvoorbeeld door op bezoek te gaan, samen muziek te luisteren of een wandeling te maken.

Zelfstandig wonen wordt in deze fase steeds moeilijker. Hulp inschakelen om dagelijkse behoeften, zoals eten en slapen, in goede banen te leiden, is essentieel.

 

Fase 3 van dementie: de laatste fase van dementie

In de laatste fase van dementie is iemand volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Niet alleen het geheugen, maar ook lichamelijke functies gaan in dit stadium achteruit. Iemand kan bedlegerig worden en last krijgen van kauw- en slikproblemen, wat eten en drinken bemoeilijkt.

Symptomen zoals spraakverlies, woede-uitbarstingen en een gebrek aan herkenning van zichzelf en anderen zijn in dit stadium veelvoorkomend. Toch kunnen zachte muziek, een warme stem en liefdevolle aanrakingen bijdragen aan een gevoel van rust en comfort. Belevingsgerichte zorg, afgestemd op het karakter, de hobby’s en interesses, is in deze fase van groot belang om hen zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen.

 

Levensverwachting dementie

De progressie van dementie verschilt van persoon tot persoon. Bij de ziekte van Alzheimer ligt de gemiddelde levensverwachting na diagnose tussen de 8 en 10 jaar. Hoewel deze periode veel verdriet met zich meebrengt, kan het ook een tijd zijn van waardevolle, intieme momenten. Als partner, kind of naaste van een ouder met dementie kunt u een belangrijke rol spelen in het creëren van kleine geluksmomenten. Door liefdevolle zorg te bieden, een lach op het gezicht te toveren en een zo comfortabel mogelijk leven te garanderen, maakt u deze jaren betekenisvol voor zowel uw ouder als uzelf.

 

Impact dementie

Familie staat gelijk aan onvoorwaardelijke liefde, zorg en toewijding - als partner het liefst tot het einde. Dementie kan leiden tot meer incidenten, die we graag bedekken met de mantel der liefde. Voor mensen die alleen wonen en minder mobiel worden, neemt het risico op ongelukken en eenzaamheid toe. Kinderen kunnen niet iedere dag langskomen en thuiszorg is snel weer vertrokken. Hierdoor is vader, moeder of naaste vaak op zichzelf aangewezen. Lees meer over omgaan met dementie en de impact van dementie op het dagelijkse leven.

 

Tips: omgaan met dementie

De diagnose dementie maakt grote impact. Het kan een opluchting zijn, omdat er eindelijk een verklaring is voor veranderend gedrag, maar het roept ook vragen op. Wat als iemand valt? Weet iemand de weg naar huis, nog na een korte wandeling? Hoe kan ik het beste omgaan met deze progressieve ziekte? Het is belangrijk dat wonen met dementie veilig en verantwoord blijft. In dit artikel vindt u tips voor het omgaan met dementie, direct na diagnose.

 

Meer druk op mantelzorg

Wanneer dementie in het spel komt, wordt thuis wonen uitdagender. Naarmate dementie vordert, komt onherroepelijk de vraag in hoeverre zelfstandig thuis wonen met dementie nog veilig en verantwoord is. Familie en naasten maken zich zorgen over het (on)vermogen van hun geliefde, maar ook van zichzelf, om adequaat te reageren. De zorg voor uw naaste kan veel vragen, zeker in de midden- en laatste fase van dementie. Lees meer over de rol van mantelzorg en wat daarbij komt kijken.