Tips voor omgaan met dementie na diagnose

Uw vader of moeder krijgt de diagnose dementie, dit is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan een opluchting zijn dat er eindelijk een verklaring gevonden is voor het veranderende gedrag van uw ouder. Maar het roept ook veel vragen op. Hoe kan ik het beste omgaan met deze progressieve ziekte? In dit artikel vindt u tips voor het omgaan met dementie na diagnose.



#1 Geniet van wat nu nog wel kan

Na de diagnose dementie lijkt uw wereld en die van uw ouder op zijn kop te staan, de toekomst ziet er ineens anders uit. Daarom is het des te belangrijk om zoveel mogelijk samen te genieten van wat nog wel kan. Focus op de dingen waar uw ouder nu over praat, onderneem activiteiten waar jullie plezier aan beleven en stel hem of haar niet te veel vragen over het verleden of de toekomst.

Hang bijvoorbeeld een goed leesbare kalender en klok op en stimuleer uw ouder om hierop de dagelijkse plannen bij te houden. Een duidelijke dagindeling geeft iemand met dementie houvast. Ook het afstrepen van volbrachte taken kan een voldaan gevoel geven.

Zet tevens alvast wat zaken uit die geregeld moeten worden als uw ouder achteruit gaat. Het geeft rust als u weet waar uw ouder terecht kan als er straks meer hulp nodig is.

#2 Schakel hulp in voor omgang met dementie

Als mantelzorger of gewoon als zoon of dochter kunt u bij het hebben van een ouder met dementie uw eigen behoeften gemakkelijk uit het oog verliezen. U zal waarschijnlijk zelf, nadat uw ouder een diagnose van dementie heeft gekregen, ook met veel vragen en onzekerheden zitten. Het kan u veel tijd, onrust en energie schelen om op tijd hulp voor omgang met dementie in te schakelen.

Ondersteuning van familie of vrienden is misschien een lagere drempel dan het inschakelen van hulp van een professional, maar het laatste kan voor beide partijen het beste zijn. Zo kunt u via de huisarts bijvoorbeeld een casemanager dementie in de hand nemen.

Praten met een casemanager betekent; iemand met verstand van zaken aan uw zijde hebben. U kunt uw hart luchten, hij of zij helpt u en uw ouder de juiste (zorg) keuzes te maken en begeleidt uw ouder in het omgaan met dementie.

#3 Zorg dat mensen met dementie blijven bewegen en denken

Na diagnose van dementie is het des te belangrijk dat uw ouder gezond leeft. Gezonde voeding, genoeg vocht, voldoende slaap en het brein en lichaam actief houden zijn de belangrijkste factoren.

Voldoende beweging in natuurlijk daglicht houdt het brein en lichaam fit. Dagelijks minstens een half uur bewegen in de frisse lucht waarbij de hartslag en ademhaling versnellen, draagt bij aan de conditie, nachtrust en stemming van mensen met dementie. Het kan zelfs het dementieproces vertragen. Kijk hierbij wat voor beweging het beste past bij uw ouder, hier vindt u tips om te blijven bewegen.

Ook het trainen van de hersenen draagt bij aan een gezond leven met dementie. Het denkvermogen gaat hierdoor minder snel achteruit en aandacht kan worden verbeterd. Probeer activiteiten te vinden die uw ouder niet het gevoel geven dat ze getest worden, falen is namelijk extra frustrerend voor iemand met dementie. Plezier hebben staat voorop. Speel een potje mens-erger-je-niet of ga bloemschikken. Meer inspiratie nodig? Bekijk 100 activiteiten voor mensen met dementie.


Nu u een aantal tips heeft gekregen in het omgaan met dementie na diagnose, is het tijd om te kijken welke activiteiten het beste bij jullie passen. Het samen ontdekken wat voor uw ouder het beste werkt kan een mooi proces zijn. In het artikel ”3 dementie fases - het verloop van de ziekte” kunt u hier meer over lezen.