Tips: omgaan met dementie

Wanneer uw partner, vader, moeder of naaste de diagnose dementie krijgt, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Enerzijds kan het een opluchting zijn om een verklaring te hebben voor het veranderende gedrag, anderzijds brengt het veel vragen en onzekerheid met zich mee. Hoe het beste om te gaan met deze progressieve ziekte? Hieronder praktische tips om u op weg te helpen.

 

1. Geniet van wat nu nog wél kan

Na de diagnose kan het gevoel ontstaan dat de toekomst op de kop staat. Juist daarom is het belangrijk om samen te blijven genieten van wat nu nog wel mogelijk is. Focus op het heden en onderneem activiteiten die plezier brengen. Vermijd het stellen van te veel vragen over het verleden of de toekomst, zodat iemand niet overprikkelt raakt.

Een goed leesbare kalender en klok in huis kunnen helpen structuur aan te brengen in de dag. Stimuleer om dagelijks plannen bij te houden en volbrachte taken af te strepen. Dit geeft houvast en een voldaan gevoel.

 

2. Schakel tijdig hulp in

Als mantelzorger, zoon of dochter kan het verleidelijk zijn eigen behoeften op de achtergrond te plaatsen. Toch is het belangrijk om niet alles zelf te willen oplossen. Het inschakelen van hulp kan tijd, energie en onrust besparen.

Familie en vrienden kunnen vaak laagdrempelig ondersteuning bieden, maar professionele hulp kan op de lange termijn voor alle partijen beter zijn. Het kan rust geven om alvast na te denken over waar iemand terecht kan als er meer hulp nodig is. Door dit tijdig te regelen, voorkomt u onnodige stress op een later moment.

Via de huisarts is het raadzaam bijvoorbeeld een casemanager dementie in te schakelen. Een casemanager biedt niet alleen praktische ondersteuning bij het maken van zorgkeuzes, maar kan ook emotionele begeleiding bieden. Hij of zij denkt mee, biedt een luisterend oor en helpt bij het organiseren van de juiste zorg voor uw ouder.

 

3. Stimuleer beweging en mentale activiteit

Een gezonde levensstijl wordt nóg belangrijker na de diagnose dementie. Factoren zoals gezonde voeding, voldoende slaap, hydratatie en regelmatige beweging spelen een cruciale rol in het welzijn van uw ouder.

Dagelijks bewegen in de buitenlucht helpt om lichaam en geest fit te houden. Denk aan minimaal een halfuur wandelen of fietsen, waarbij de hartslag en ademhaling iets versnellen. Dit bevordert de conditie, stemming en nachtrust, en kan zelfs het dementieproces vertragen. Kies een vorm van beweging die past bij uw ouder en haalbaar is voor zijn of haar conditie.

Naast lichamelijke beweging is ook mentale stimulatie belangrijk. Het trainen van de hersenen kan de achteruitgang van het denkvermogen vertragen en de aandacht verbeteren. Kies activiteiten die plezier brengen, zoals een bordspel, puzzelen of samen bloemschikken. Zorg dat de nadruk ligt op gezelligheid en niet op presteren, om frustratie te voorkomen.

 

Tips Alzheimer Nederland over omgaan met dementie

Omgaan met dementie is een proces van aanpassing en acceptatie. Door aandacht te geven aan wat nog wél mogelijk is en ook aan uzelf te blijven denken. Schakel tijdig hulp in. U staat niet alleen in dit proces—zoek steun bij anderen en blijf open over uw ervaringen. Samen kunt u waardevolle momenten blijven creëren. Op de website van Alzheimer Nederland staan ook waardevolle tips hoe om te gaan met dementie en wat juist niet te doen. De pagina op de website van Alzheimer Nederland opent in een nieuws scherm.

 

Dementie in drie fases

Dementie is een rauw proces én een rouwproces [Anne-Mei The, Nederlands hoogleraar langdurige zorg en dementie]. Lees meer over de drie fases van dementie: de vroege fase, de middenfase en de laatste fase. De eerste fase kenmerkt zich door kleine veranderingen. Tijdens de middenfase neemt de desoriëntatie toe in tijd, plaats, en persoon. Zelfstandig wonen met dementie wordt gevaarlijker. De laatste fase van dementie kenmerkt zich door de afhankelijkheid van anderen.

 

Impact dementie

Familie staat gelijk aan onvoorwaardelijke liefde, zorg en toewijding - als partner het liefst tot het einde. Dementie kan leiden tot meer incidenten, die we graag bedekken met de mantel der liefde. Voor mensen die alleen wonen en minder mobiel worden, neemt het risico op ongelukken en eenzaamheid toe. Kinderen kunnen niet iedere dag langskomen en thuiszorg is snel weer vertrokken. Hierdoor is vader, moeder of naaste vaak op zichzelf aangewezen. Lees meer over omgaan met dementie en de impact van dementie op het dagelijkse leven.

 

Meer druk op mantelzorg

Wanneer dementie in het spel komt, wordt thuis wonen uitdagender. Naarmate dementie vordert, komt onherroepelijk de vraag in hoeverre zelfstandig thuis wonen met dementie nog veilig en verantwoord is. Familie en naasten maken zich zorgen over het (on)vermogen van hun geliefde, maar ook van zichzelf, om adequaat te reageren. De zorg voor uw naaste kan veel vragen, zeker in de midden- en laatste fase van dementie. Lees meer over de rol van mantelzorg en wat daarbij komt kijken.