Omgaan met dementie

Dementie heeft een grote impact op het leven van zowel uw naaste als uzelf. Naarmate de ziekte vordert, krijgt uw ouder, partner of naaste steeds meer moeite met dagelijkse handelingen en activiteiten. Hierdoor groeit de afhankelijkheid van uw ondersteuning, of u nu mantelzorger, kind, partner of familielid bent. Het verliezen van grip op het dagelijks leven kan confronterend zijn, daarom helpt tijdig inzicht in deze veranderingen. Zo kunt u samen deze nieuwe fase beter doorlopen en een zo prettig mogelijke situatie creëren.

In dit artikel leest u meer over omgaan met dementie en de impact van dementie op het dagelijkse leven.

 

Gevolgen van dementie

Na de diagnose dementie lijkt uw wereld en die van uw ouder op zijn kop te staan, de toekomst ziet er ineens anders uit. Daarom is het des te belangrijk om zoveel mogelijk samen te genieten van wat nog wel kan. Focus op de dingen waar uw ouder nu over praat, onderneem activiteiten waar jullie plezier aan beleven en stel hem of haar niet te veel vragen over het verleden of de toekomst.

Hang bijvoorbeeld een goed leesbare kalender en klok op en stimuleer uw ouder om hierop de dagelijkse plannen bij te houden. Een duidelijke dagindeling geeft iemand met dementie houvast. Ook het afstrepen van volbrachte taken kan een voldaan gevoel geven.

Zet tevens alvast wat zaken uit die geregeld moeten worden als uw ouder achteruit gaat. Het geeft rust als u weet waar uw ouder terecht kan als er straks meer hulp nodig is.

 

Verandering in rolverdeling

De rolverdeling tussen u en uw dementerende partner, ouder of naaste zal steeds meer omdraaien. Het eerste wat vaak achteruitgaat, zijn de dagelijkse handelingen en vaardigheden. Iemand zal steeds afhankelijker worden van hulp, bijvoorbeeld bij het organiseren van een uitstapje naar de bridgeclub of bij een eenvoudige boodschap naar de supermarkt. Op een bepaald moment is waarschijnlijk hulp nodig beslissingen over persoonlijke zaken. Dat kan ongemakkelijk of oncomfortabel voelen, toch helpt het bij het zo aangenaam mogelijk maken van de laatste levensfase.

 

Zelfstandig wonen met dementie

Dagelijkse handelingen die ooit vanzelfsprekend waren, worden voor mensen met dementie steeds ingewikkelder. Hierdoor kan iemand thuis tegen allerlei problemen aanlopen, wat zelfstandig wonen moeilijker en onveiliger maakt. Zo kunnen taken als boodschappen doen onmogelijk worden, omdat producten niet meer herkend worden of de weg naar huis wordt vergeten. Ook is de kans op ongelukken groter, bij het gebruik van gevaarlijke voorwerpen, zoals scherpe messen of schoonmaakmiddelen, omdat het doel ervan niet meer duidelijk is.

Omgaan met dementie in het dagelijks leven

Deze periode is een uitdaging, maar biedt ook kansen. Door samen te focussen op wat iemand nog wél kan, kunt u waardevolle momenten creëren. Misschien ontdekt u nieuwe kanten van uw ouder of partner of een hernieuwde waardering voor kleine dingen of onverwachte karaktereigenschappen. Gelukkig zijn er eenvoudige maatregelen die het thuisleven van mensen met dementie veiliger en prettiger kunnen maken. Lees meer op de website Dementie. De pagina opent in een nieuw scherm.

 

Meer druk op mantelzorg

Wanneer dementie in het spel komt, wordt thuis wonen uitdagender. Naarmate dementie vordert, komt onherroepelijk de vraag in hoeverre zelfstandig thuis wonen met dementie nog veilig en verantwoord is. Familie en naasten maken zich zorgen over het (on)vermogen van hun geliefde, maar ook van zichzelf, om adequaat te reageren. De zorg voor uw naaste kan veel vragen, zeker in de midden- en laatste fase van dementie. Lees meer over de rol van mantelzorg en wat daarbij komt kijken.

 

Tips: omgaan met dementie

De diagnose dementie maakt grote impact. Het kan een opluchting zijn, omdat er eindelijk een verklaring is voor veranderend gedrag, maar het roept ook vragen op. Wat als iemand valt? Weet iemand de weg naar huis, nog na een korte wandeling? Hoe kan ik het beste omgaan met deze progressieve ziekte? Het is belangrijk dat wonen met dementie veilig en verantwoord blijft. In dit artikel vindt u tips voor het omgaan met dementie, direct na diagnose.

 

Dementie in drie fases

Dementie is een rauw proces én een rouwproces [Anne-Mei The, Nederlands hoogleraar langdurige zorg en dementie]. Lees meer over de drie fases van dementie: de vroege fase, de middenfase en de laatste fase. De eerste fase kenmerkt zich door kleine veranderingen. Tijdens de middenfase neemt de desoriëntatie toe in tijd, plaats, en persoon. Zelfstandig wonen met dementie wordt gevaarlijker. De laatste fase van dementie kenmerkt zich door de afhankelijkheid van anderen.