Impact dementie
Familie staat gelijk aan onvoorwaardelijke liefde, zorg en toewijding - als partner het liefst tot het einde. Dementie kan leiden tot meer incidenten, die we graag bedekken met de mantel der liefde. Voor mensen die alleen wonen en minder mobiel worden, neemt het risico op ongelukken en eenzaamheid toe. Kinderen kunnen niet iedere dag langskomen en thuiszorg is snel weer vertrokken. Hierdoor is vader, moeder of naaste vaak op zichzelf aangewezen. Lees meer over wonen met dementie en omgaan met dementie in het dagelijkse leven.
Een persoonlijk verhaal
“Ik begrijp de worsteling heel goed. We zijn bang om de regie kwijt te raken. De realiteit is dat die regie al deels verloren gaat door de ziekte. Zo ging het ook bij mijn vader, die vasculaire dementie had.”
Johan Poort, oprichter Claris Zorgvilla’s
Lees het persoonlijke verhaal van Johan Poort, en zijn drijfveer Claris Zorgvilla’s op te richten.
Tips: omgaan met dementie
De diagnose dementie maakt grote impact. Het kan een opluchting zijn, omdat er eindelijk een verklaring is voor veranderend gedrag, maar het roept ook vragen op. Wat als iemand valt? Weet iemand de weg naar huis, nog na een korte wandeling? Hoe kan ik het beste omgaan met deze progressieve ziekte? Het is belangrijk dat wonen met dementie veilig en verantwoord blijft. In dit artikel vindt u tips voor het omgaan met dementie, direct na diagnose.
Een rauw proces én een rouwproces
Dementie is een rauw proces én een rouwproces [Anne-Mei The, Nederlands hoogleraar langdurige zorg en dementie]. Het confronteert ons dagelijks met de harde realiteit en de geleidelijke achteruitgang van een geliefde. Langzaam verliest iemand steeds meer van zijn capaciteit en identiteit. Steeds vaker hulp is nodig, en soms verandert het gedrag van afstandelijk naar emotioneel of juist andersom. Dementie brengt rouw met zich mee, zelfs als iemand er nog is [naar een uitspraak van Manu Keirse, Belgische klinisch psycholoog en expert op het gebied van rouw en verlies].
Fases van dementie
Lees meer over de drie fases van dementie: de vroege fase, de middenfase en de laatste fase. De eerste fase kenmerkt zich door kleine veranderingen. Tijdens de middenfase neemt de desoriëntatie toe in tijd, plaats, en persoon. Zelfstandig wonen met dementie wordt gevaarlijker. De laatste fase van dementie kenmerkt zich door de afhankelijkheid van anderen.
Meer druk op mantelzorg
Wanneer dementie in het spel komt, wordt thuis wonen uitdagender. Naarmate dementie vordert, komt onherroepelijk de vraag in hoeverre zelfstandig thuis wonen met dementie nog veilig en verantwoord is. Familie en naasten maken zich zorgen over het (on)vermogen van hun geliefde, maar ook van zichzelf, om adequaat te reageren. De zorg voor uw naaste kan veel vragen oproepen, zeker in de midden- en laatste fase van dementie. Lees meer over de rol van mantelzorg en wat daarbij komt kijken.
Vragen over wonen met dementie?
We worden ouder en we willen allemaal zo lang mogelijk thuis wonen. Tegelijkertijd worstelen we met de vraag en verantwoordelijkheid hoe lang thuis wonen mogelijk en veilig is.
Vragen of op zoek naar begeleiding? Stel ze gerust. We nemen de tijd bewoners en familie voor te bereiden op wat komen gaat. En we wijzen de weg in de regelgeving van het Nederlandse zorglandschap.