Erkennen en Herkennen Van Dementie

Herkent u dat? Uw vader of moeder belt u steeds vaker op om iets te vragen, ze klinken verward en vragen vaak hetzelfde. Of misschien erkent u het bij uzelf? U bent onderweg naar uw kleinkinderen, maar ineens weet u de weg ernaartoe niet meer. Klinkt bekend? Dan is er misschien sprake van dementie. In deze blog hebben we het over het erkennen en herkennen van dementie.


Wat Is Dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ziekten die de hersenen aantasten. Bij dementie gaan de zenuwcellen en/of verbindingen tussen de cellen in de hersenen kapot. Hierdoor functioneert iemand steeds slechter. De bekendste vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

De kans is 1 op 5 dat iemand dementie krijgt. Een genezing van dementie is er (nog) niet, wel zijn er medicijnen beschikbaar die de ontwikkeling van de ziekte vertragen. Bij sommige mensen gaat de achteruitgang heel snel, anderen kunnen nog een aantal jaren zelfstandig leven na de diagnose.

Symptomen Van Dementie

Het herkennen van dementie kan moeilijk zijn, de eerste symptomen van dementie kunnen namelijk per persoon verschillen. Het lijkt misschien alsof iemand gewoon wat vergeetachtig en onhandig is geworden door ouderdom. Hoe serieus u dit moet nemen, is vaak lastig in te schatten. Dit terwijl het van groot belang is dat mensen met verschijnselen van dementie op tijd gepaste zorg en medicatie krijgen.

We beschrijven hieronder de meest voorkomende symptomen. Wat merkt u van dementie?

Problemen Met Dagelijkse Handelingen

Zaken waar u normaal niet over na hoeft te denken, zoals koffiezetten, aankleden en het innemen van medicatie, worden voor iemand met dementie moeilijker.

Problemen met dagelijkse handelingen komen voort uit het niet meer herkennen van voorwerpen. Het niet meer weten waar een voorwerp voor dient, kan resulteren in het terugvinden van een portemonnee in de magnetron of het dragen van een onderhemd over een trui. Dit zijn typische eerste symptomen van dementie.

Vergeetachtigheid Door Dementie

Een tweede veelvoorkomend symptoom van dementie is vergeetachtigheid. Het onthouden van nieuwe informatie wordt lastiger, zoals het omgaan met een nieuwe afstandsbediening of telefoon. Ook worden namen van familieleden en gezichten van kennissen steeds vaker vergeten.

Dit kan resulteren in het vermijden van sociale situaties, zoals de bridgeavond of op visite gaan. Het lijkt soms luiheid of desinteresse, maar eigenlijk is het faalangst. Uw ouder is bang om mensen tegen het lijf te lopen die hij of zij kent, maar hiervan de naam niet meer weet.

Er zijn verschillen tussen vergeetachtigheid door dementie en ouderdom, hoe onderscheidt u het?

Diagnose Van Dementie

Begint u zich steeds meer zorgen te maken over de vergeetachtigheid en het veranderende gedrag van uw ouder, partner of uzelf? Dan is het belangrijk om uw naaste te motiveren naar de huisarts te gaan. Het laten testen van uw hersenen kan een hoge drempel zijn, maar een diagnose van dementie is belangrijk voor het krijgen van de juiste zorg.

Het kan zijn dat de ziekte zich sneller lijkt te ontwikkelen na het erkennen en herkennen van dementie. Het bieden van een veilige zorgomgeving is daarom belangrijk. Wordt de situatie van uw ouder of partner thuis niet meer houdbaar? Claris kijkt graag met jullie naar een persoonlijk zorgleefplan.

Dit zorgleefplan is afhankelijk van de graad van de ziekte, de symptomen en u als persoon zelf. Uw levensgeschiedenis, hobby’s, familiebanden en favoriete borreltijd worden zorgvuldig meegenomen in het bepalen van uw zorg. Bij Claris vinden we het belangrijk dat u uw leven voortzet zoals u dat gewend bent.

Kom eens kennismaken met een van onze Zorgvilla’s, wij heten u graag welkom met een kopje koffie.

Wilt u op de hoogte worden gehouden? Of heeft u interesse om uzelf of een familielid aan te melden voor deze locatie? Vul dan hieronder het formulier in en we houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Ik wil op de hoogte blijven voor:

Gregory Joha